Candidatii cu banii, partidele cu votul. Inaintea primelor alegeri uninominale, estimarile arata ca brandul partidelor atarna mai greu decat imaginea competitorilor. Politicienii intra, de astazi, in prima campanie electorala pentru alegeri parlamentare uninominale. Chiar daca noul sistem presupune, teoretic, alegeri intre persoane, in realitate, optiunile alegatorilor se ghideaza mai mult dupa numele partidului. Totusi, „uninominalii“ sunt nevoiti sa-si organizeze cate o mini-campanie pe banii proprii in colegiul unde candideaza, scrie EVZ.
Verdictele CNSAS nu ii incomodeaza pe candidati in campania electorala. Multi candidati la alegerile parlamentare au colaborat cu fosta Securitate sau sunt suspectati ca ar fi facut-o, dar isi continua, curajos, campania. Colaborarea cu Securitatea a reprezentat, in societatea romaneasca, o piatra de incercare pentru multi politicieni. Verdictele de „politie politica” date de CNSAS i-au indignat pe majoritatea, care, fie au tinut sa se justifice, fie au actionat in instanta institutia. Cei mai curajosi isi continua cariera politica, fiind convinsi ca n-au facut niciun rau, noteaza Gandul.
Alegerile, incurcate de defilarea de 1 Decembrie. Repetitiile pentru defilarea care va avea loc de 1 Decembrie in Bucuresti pun in incurcatura desfasurarea alegerilor, dupa cum a aflat recent chiar prefectul Capitalei, Ion Tincu. Acesta spune ca va fi nevoit sa modifice traseele echipelor care transporta sacii cu voturi in noaptea de dupa alegeri, de la sectiile de vot catre oficiile electorale unde se centralizeaza rezultatele. Asta deoarece anumite strazi pe unde aceste echipe ar fi trebuit sa treaca vor fi blocate de utilajele si echipamentele stationate ale Armatei, scrie EVZ.
Partidele politice dau examen printre mitinguri si greve. Campania electorala care incepe, oficial, in aceasta noapte, la orele 00,