„Lume, lume! Vino de ia bani pentru afacerea ta”. Arată tentant la televizor spoturile publicitare ale băncilor care oferă credite pentru IMM-uri. Vasile Avram, din Piatra-Neamţ, poate „Lume, lume! Vino de ia bani pentru afacerea ta”. Arată tentant la televizor spoturile publicitare ale băncilor care oferă credite pentru IMM-uri. Vasile Avram, din Piatra-Neamţ, poate însă confirma că în realitate situaţia e deprimantă. El a renunţat la firma de construcţii din Italia, pentru a-şi deschide una aici. Spera într-un ajutor financiar pentru a investi în ţară. A fost însă nevoit să se descurce singur, cu banii pe care a reuşit să îi adune acolo.
Investitorii nimănui
„M-am întors în ţară hotărât să îmi deschid o firmă de construcţii aici. Sunt foarte dezamăgit. Statul şi băncile nu mi-au oferit niciun ajutor. M-am dus la vreo cinci bănci ca să îmi iau un credit pentru IMM şi până la urmă am renunţat. Îmi cereau bilanţ pozitiv pe ultimul an, garanţii ipotecare şi multe alte condiţii pe care o firmă înfiinţată de câteva luni nu are cum să le îndeplinească”, se plânge Vasile Avram.
Pe principiul „Români de pretutindeni eu, statul român, vă vreau înapoi, dar nu vă ofer nimic”, sistemul românesc nu încurajează momentan românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă în ţară.
Mulţi dintre cei care au reuşit să pună bani deoparte şi se gândesc să-i investească în ţară, sunt stimulaţi doar de trendul ascendent al economiei româneşti. Ei nu îşi pun mari speranţe în băncile din România sau stimulente din partea autorităţilor.
Lungul drum al documentelor
Dacă aveţi însă un plan de afaceri bun şi vă gândiţi să dezvoltaţi o firmă aici, trebuie să ştiţi de la început că băncile din România impun condiţii riguroase pentru contractarea unui credit pentru IMM.
În primul rând, af