Cu peste 150.000 disponibilizati in S.U.A. si alti 300.000 de britanici care se asteapta sa-si piarda slujbele pana in 2010, Romania se mentine pe linia de plutire in ceea ce priveste efectele crizei economice pe piata de HR.
Cu toate acestea, efectul de domino care a atins pietele europene va avea ecou si in tara noastra, preconizeaza Geoff Armstrong, presedintele CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), la conferinta nationala cu tema 'Provocari majore in domeniul Resurselor Umane', organizata de HR Club.
Wall-Street: Cum va evolua situatia financiara globala?
Geoff Armstrong: Criza mondiala va afecta intreaga lume. Fac referire in special la sectoarele de banking, dar nu vad criza ca pe o recesiune majora sau ca pe o restructurare de proportii.
Wall-Street: Cum se vor descurca angajatii sa-si pastreze job-urile in contextul crizei?
Geoff Armstrong: Angajatorii nu concediaza toti subordonatii. Daca as fi comerciant sau managerul unei companii care face orice fel de tranzactii as fi nelinistit pentru ca sunt in pericol de a fi concediat fara posibilitatea de a gasi repede un job in acelasi domeniu. De asemenea, daca as fi un simplu muncitor care nu exceleaza intr-un domeniu m-as simti in pericol. Insa nu putem concluziona ca aceasta criza va lasa intreaga populatie somera. Marea Britanie este una dintre tarile care vor avea probleme intrucat cele mai bune previziuni anunta un numar al disponibilizatilor de aproape doua milioane, cu 300.000 mai mult decat in prezent. Desi situatia celor neangajati va fi incerta o perioada de timp, cred ca vor fi suficiente oportunitati de noi job-uri.
Wall-Street: Avand in vedere ca Romania este inca o piata in dezvoltare, credeti ca vom fi in aceeasi masura afectati de criza, asa cum sunt S.U.A. sau Marea Britanie?
Geoff Armstrong: Nu stiu indeaproape dinamica pi