Romanii au o parere negativa despre activitatea Parlamentului, parlamentarii se considera deasupra oamenilor obisnuiti, nu ii reprezinta pe alegatori si nu isi respecta promisiunile facute in campania electorala, se afirma in studiul "Cultura politica in Romania", prezentat joi de Fundatia Soros.
Documentul mai arata ca perceptiile negative asupra activitatii parlamentarilor pornesc de la faptul ca acestia elaboreaza legile necesare intr-un timp prea lung, iar multe dintre ele sunt neaplicabine sau, mai rau, neconstitutionale.
Cercetarea sociala scoate in evidenta si calitatile "parlamentarului ideal", care sunt "in oglinda" cu perceptia de care "se bucura", in acest moment, parlamentarul roman.
Astfel, parlamentarul ideal este perceput drept cinstit - nu voteaza la doua maini, nu isi voteaza marirea salariului sau a pensiei -, harnic - nu doarme la sedinte - , ii reprezinta pe alegatori, ii asculta, le intelege nevoile si tine cont de ele in eleborarea legilor, este un bun profesionist, are onoare si demnitate - isi da demisia daca este nevoie -, isi tine promisiunile din campania electorala, este un bun orator si are o sotie implicata in activitati caritabile.
Studiul demonstreaza si faptul ca increderea in institutia Parlamentului este foarte redusa din cauza "indolentei" parlamentarilor care "dorm in banci".
Gradul scazut de incredere are la baza si perceptia potrivit careia politicienii, in general, si parlamentarii, in particular, nu fac ce au promis si sunt mincinosi.
Datele studiului au fost culese prin metoda calitativa de tipul "focus-grup", in perioada septembrie-octombrie 2008, fiind realizate 26 de focus-grupuri, unde au fost intervievate 208 persoane.
Romanii au o parere negativa despre activitatea Parlamentului, parlamentarii se considera deasupra oamenilor obisnu