Firmele de construcţii, cele exportatoare şi IMM-urile îşi disponibilizează angajaţii. Criza economică a făcut primele victime în Ardeal. Cel mai afectat judeţ este Clujul, capitala economică a regiunii, care are 2.000 de noi şomeri. În judeţul Cluj, un număr de 14 societăţi comerciale au anunţat intenţia de preconcediere colectivă. Cea mai afectată zonă din judeţ este municipiul Turda, unde trei firme vor disponibiliza peste 700 de persoane. Numai la „Sticla Turda” vor fi daţi afară 450 de muncitori în următoarea perioadă.
„Drept urmare, rata şomajului va creşte considerabil, de la 2,8% la 4,8%”, estimează Daniel Don, directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Creşterea nu este considerată una firească, chiar dacă iarna se înregistrează o traiectorie ascendentă a ratei şomajului, mai ales din cauza lipsei de activitate din domeniul construcţiilor.
3%, rata de şomaj în Bihor
Aproape 1.000 de personae au rămas fără loc de muncă în această toamnă şi în Bihor. Fabrica de confecţii Oradinum a concediat 320 de persoane, iar o societate care producea cabluri auto pentru Italia a concediat alte 350 de persoane.
De la 1 octombrie, o firmă care produce mobilă pentru export a trimis în şomaj 60 de persoane. Coca – Cola, care avea un punct de lucru lângă Oradea a concediat peste 100 de angajaţi, iar producţia a fost mutată în altă parte. Rata şomajului a ajuns astfel la 3% în Bihor.
Concedieri din lipsă de comenzi
Sibienii au şi ei motive de îngrijorare că vor rămâne fără un loc de muncă Primii care au anunţat concedieri masive în această toamnă sunt cei de la Hidroconstrucţia Sebeş, unde 150 de oameni vor fi lăsaţi pe drumuri.
De asemenea, lipsa comenzilor este cea care a determinat conducerea Euro Wood Prod, din Miercurea Sibiului, să disponibilizeze, din