Corectiile dramatice suferite de piata de capital anul acesta ridica tot mai multe probleme de profitabilitate administratorilor de fonduri, facandu-i sa se gandeasca la alternativa unor fuziuni sau parteneriate strategice.
Industria fondurilor de investitii a trecut anul acesta prin cele mai dificile momente din istorie, suferind o depreciere a activelor de aproape 12% a activelor in contextul scaderilor bursiere, dar si al retragerilor facute de investitori.
Administratorii care apartin unor grupruri financiar-bancare, asemeni BCR-Erste, BCR-SocG sau Raiffeisen, au ajuns sa controleze peste 80% din piata, scaderile de active inregistrate de acestia pe partea de fonduri de actiuni fiind compensate de cresteri de active pe fondurile monetare si de obligatiuni. In schimb, administratorii independenti, care nu au in spate grupuri financiare internationale si care s-au axat in ultimii ani mai ales pe fonduri diversificate si de actiuni, au ramas cu mai putin de 15% cota de piata.
"Este destul de greu sa atragi investitori in conditiile actuale de piata. Polarizarea pietei de investitii in jurul administratorilor bancari este tot mai vizibila, iar aceasta tendinta se va consolida in viitor. Am putea asista la achizitii si fuziuni in industria fondurilor, mai ales de partea administratorilor independenti pentru ca activele au scazut foarte mult si este foarte greu sa atragi investitii in aceste momente", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management din cadrul grupului Banca Transilvania, cu active in portofoliu in valoare de 99,6 milioane de lei (27 mil. euro).
"Nu este usor sa concurezi cu administratorii bancari. Acestia beneficiaza de o retea foarte buna si extinsa de vanzari si de un renume international din partea grupului din care fac parte", a spus Leonard Visan, directorul general al societ