Preţurile de tranzacţionare a apartamentelor din România au scăzut cu până la 35%, potrivit unei analize realizată de reţeaua imobiliară RE/MAX. Astfel, pe fondul creşterii marjelor de negociere dintre vânzătorii şi cumpărătorii cu până la 10% şi a reducerii preţurilor de listare cu 5-15%, s-a ajuns la o scădere a preţului de tranzacţionare în luna octombrie faţă de iunie cu 15-35%, tendinţă ce se anunţă că va continua. "Faţă de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părţi a crescut, astfel tranzacţiile s-au înregistrat sub preţurile de listare, astăzi fiind des întâlnite negocieri de peste 10%", a declarat Mihaela Alexandroiu, broker şi proprietar al agenţiei RE/MAX Bastion din Bucureşti. Totodată, faţă de luna iunie, preţul de listare pentru apartamentele noi a scăzut cu 5 – 10%.
Nu doar apartamentele din Capitală se tranzacţionează la preţuri mai mici. Trendul se extinde şi în celelalte oraşe ale ţării. Conform aceleiaşi analize, la Arad, preţurile de listare şi tranzacţionare au scăzut fiecare cu 5% în luna octombrie, faţă de luna iunie. La Braşov, preţurile de listare pentru apartamentele vechi au coborât cu 10%, iar la cele noi chiar şi cu 20%.
Proprietarii de locuinţe din Timişoara, Cluj-Napoca şi Bacău sunt şi ei dispuşi să lase din preţ cu 10%. Cea mai mare marjă de negociere se înregistrează la Ploieşti, de 8 – 12%, unde preţurile apartamentelor vechi sunt mai mici cu până la 25%, în timp ce la apartamentele noi preţurile au rămas aceleaşi, de 950 – 1.200 euro pe metru pătrat. Cei mai puţin dispuşi să lase din preţuri sunt constănţenii, marja de negociere fiind de doar 6%. Pentru perioada care urmează, reprezentanţii RE/MAX estimează o scădere a preţurilor apartamentelor noi cu 25% în cazul proiectelor care au vândut mai puţin de 50% din proiect. (A.G.)
Preţurile de tranzacţionare a apartamentelor din România au scăzut cu