Bugetul de 100.000 de euro pentru achizitia unei locuinte in Bucuresti nu-ti ofera multe variante in momentul de fata; mai exact: un apartament de doua camere de 50-60 de metri patrati intr-un bloc vechi sau unul de 45-55 de metri patrati intr-un ansamblu rezidential nou, potrivit datelor consultantilor imobiliari privind preturile pe metrul patrat.
Bineinteles, acestea sunt niste medii. Nu poti cumpara cu acesti bani nici macar o garsoniera intr-o zona buna din Baneasa sau Dorobanti, in timp ce pe segmentul locuintelor vechi poti spera chiar la un apartament cu trei camere, intr-o zona precum Berceni sau Pantelimon, in functie de suprafete si dotari, arata o analiza pe baza informatiilor stranse in cea de-a treia editie a catalogului de Ansambluri Rezidentiale realizat de Business Magazin.
In ceea ce priveste locuintele noi, potentialii cumparatori cu un buget de 100.000 de euro nu sunt irealisti daca isi propun un apartament cu doua camere, dar acestea sunt construite, de regula, la extremitatile orasului, in zone cu acces ceva mai dificil la mijloacele de transport in comun sau chiar in localitatile din jurul Bucurestiului.
O privire sumara asupra ofertei de locuinte noi de pe piata locala arata ca majoritatea ansamblurilor cu preturi relativ mici sunt construite de companii cu actionariat local, care au beneficiat si de loturi cumparate din timp, la preturi mai mici fata de ce se vehiculeaza astazi pe piata, care au facut ca aportul terenului in costurile totale sa fie mai mic. Astfel, apartamente pornind de la preturi de 1.000-1.200 euro/metrul patrat construit pot fi gasite in ansambluri precum Confort City, realizat de Domus Stil, Rasarit de Soare (Conarg) sau Primavara Drumul Taberei (Can Serv), firme controlate de oameni de afaceri romani.
Tinand cont de aceste informatii si de actualele dobanzi de pe piata bancara, un cuplu trebuie