In ultimele luni, presa straina si firmele de consultanta imobiliara au conturat un tablou in tonuri gri al pietei imobiliare britanice. Insa investitorii straini au inceput deja sa caute chilipiruri in cenusa inca fierbinte rezultata in urma exploziei boom-ului imobiliar din ultimul deceniu.
Fondurile de investitii speculative - asa-numitii vulturi imobiliari - au inceput o batalie acerba pentru preluarea companii britanice de profil, vazand in declinul accentuat al pietei din Regat apropierea de un capat de linie. Cel mai recent exemplu este cel al luptei privind preluarea fondului de investitii Liberty International, dusa intre Simon Property Group, din Statele Unite, si firma australiana Westfield Group.
Companiile imobiliare britanice au intrat in atentia investitorilor straini dupa ce turbulentele din ultima vreme au condus la injumatatirea valorii de piata a acestora. Liberty, care detine o serie de proprietati in celebra zona a capitalei britanice Covent Garden, a suferit totusi mai putine pagube decat rivalele sale, inregistrand in ultimul an un declin al valorii actiunilor de 22%. Deocamdata nu este insa foarte sigura directia in care vor merge actiunile celor doua firme interesate de preluarea Liberty, dar cu siguranta aceasta veste nu poate decat sa impulsioneze o piata aflata in deriva si dominata de o scadere abrupta a preturilor.
Declinul valorii proprietatilor britanice vine in conditiile in care la inceputul anilor 2000 preturile au inregistrat o explozie puternica pe fondul inlesnirii accesului la credite si al dezechilibrului dintre cerere si oferta. Investitorii au reactionat insa exagerat, ritmul constructiilor noi depasind cu mult solicitarile, ceea ce a condus la niveluri scazute de ocupare in special pe segmentul spatiilor de birouri.
Situatia s-a inrautatit odata cu declansarea crizei financiare globale, iar pe