Planurile primelor 20 de companii de dezvoltare imobiliara de pe piata depasesc 25 de miliarde de euro pentru urmatorii ani, bani cu care pot fi construite 100.000 de locuinte, 80 de centre comerciale medii si peste 100 de cladiri de birouri, scrie lunarul Business Construct, care a aparut astazi impreuna cu Ziarul Financiar. Cine are insa bani sa concretizeze planurile?
"Vremea vanzatorilor care bateau cu pumnul in masa amenintand ca daca nu cumperi in maxim trei zile, in conditiile lui, vei pierde pentru ca are inca zece alti potentiali cumparatori care asteapta la usa, a luat sfarsit", spune Laura Tiuca, managing counsel al firmei de avocatura Salans, iar parerea ei este confirmata de majoritatea consultantilor implicati in piata imobiliara.
In lantul trofic inceput de proprietarii de terenuri si firmele de constructii, care cuprinde apoi bancile, chiriasii si este inchis de catre cumparatori, fie ca vorbim de fonduri de investitii sau de noii locatari ai ansamblurilor rezidentiale aflate in constructie, dezvoltatorii se afla la mijloc. Si acestia sunt poate cei mai loviti.
Relatia cu verigile din partea inferioara a lantului - respectiv proprietarii de terenuri si firmele de constructii - este probabil sa se fi imbunatatit.
Mai putini potentiali cumparatori de terenuri si mai putine proiecte incepute intorc raportul de partea dezvoltatorului, care poate impune un pret mai mic pentru teren si, probabil, si pentru constructie. Insa pentru multe dintre companiile de dezvoltare imobiliara aceasta perioada a trecut deja: terenurile au fost cumparate, la preturi mai mult sau mai putine favorabile, iar contractele cu firmele de constructii au fost deja semnate pentru o serie de proiecte.
Dificultatile cele mai mari apar odata cu trecerea la celelalte etape din viata unui dezvoltator imobiliar: finantarea, inchirierea si/sau vanzarea