Confruntata cu un grad foarte ridicat de lucru la negru, piata de betoane a devenit tot mai fragmentata in ultimii ani, in conditiile in care consumul a crescut puternic, iar controlul din partea statului era foarte redus. Astfel, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), sprijinit de patronatele si asociatiile de profil, a introdus un Cod de practica, normativ cu putere de lege, pentru a reduce cazurile de nerespectare a normelor de lucru in domeniu.
Piata de betoane, materiale care ocupa 10% din realizarea unei locuinte, va ajunge anul acesta 400-450 mil. euro, in crestere cu 10-15% fata de anul precedent, datorita dinamicii constructiilor rezidentiale.
De altfel, piata de betoane reprezinta circa o treime din valoarea pietei de ciment, unul dintre principalele materiale utilizate pentru realizarea betonului, care va depasi anul acesta un miliard de euro.
Insa peste 20% din cantitatea de betoane produsa in statii este vanduta la negru, fara factura, potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Beton din Romania (APBR). Astfel, pentru a reduce problemele legate de calitatea constructiilor, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), cu sprijinul CIROM (Patronatul din industria cimentului), ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii) si APBR, a introdus printr-un ordin Codul de practica pentru producerea betonului, care a intrat in vigoare in luna iulie. Codul vizeaza implementarea reglementarilor europene privind producerea betoanelor, proiectarea si executarea lucrarilor din beton armat, precum si a unui sistem de evaluare a calitatii betoanelor din structurile de beton armat existente.
Cresterea pietei a ridicat afacerile "negre". "In ultimii patru ani datorita cresterii pietei constructiilor au aparut multi producatori noi de betoane, insa o