Munca poate fi brăţară de aur, mai ales dacă-i bine plătită. Dacă nu muncim însă cu grijă şi cu atenţie, ea se poate transforma într-un... ştreang. Nouă braşoveni mor în fiecare an la serviciu. Nu de epuizare, precum japonezii, ci pentru că nu respectă normele de sănătate şi securitate la locul de muncă.
Accidentele înseamnă pierderi financiare
Pentru a prezenta riscurile la care îşi expun angajaţii, inspectorii de muncă s-au întâlnit ieri cu responsabilii de personal, managerii şi liderii de sindicat de la companiile din Braşov. Întâlnirea a avut loc cu ocazia Săptămânii Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă. Tema din acest an dezbătută de autorităţile din întreaga Europă s-a focalizat pe evaluarea riscurilor. „Evaluarea riscurilor este un lucru extrem de important pentru fiecare societate în parte. Fiecare angajator trebuie să identifice fiecare risc în parte. Pasul următor este întocmirea unui plan de urmărire”, a arătat Adrian Reit, inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov. El a subliniat că evaluarea riscurilor şi adoptarea unor măsuri de prevenire a lor înseamnă economie. „Un accident de muncă înseamnă pagube materiale şi angajaţi indisponibili o perioadă de timp, fapt care scade productivitatea”, a explicat inspectorul şef ITM.
112 accidente de muncă
La nivelul judeţului Braşov numărul accidentelor a rămas constant în ultimii doi ani. În 2008 au fost înregistrate 112 accidente de muncă, iar nouă braşoveni şi-au pierdut viaţa în timpul programului de muncă. Nu de puţine ori vina a aparţinut muncitorilor, care nu au avut grijă să respecte normele SSM. „Sunt activităţi care presupun grave riscuri: lucrul la înălţime, lucrul în condiţii speciale. Au fost multe accidente de traseu, accidente de circulaţie. Teoretic, chiar şi munca la birou presupune anumite riscuri”, a adăugat Adrian Reit. @N