Ungaria a obtinut un credit in valoare de 20 miliarde de euro (25,5 miliarde de dolari) din partea Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, fonduri menite a intari economia tarii, care se indreapta spre recesiune, fiind serios afectata de criza financiara globala, scrie Bloomberg.
Fondul Monetar International va oferi 12,5 miliarde de euro, Uniunea Europeana 6,5 miliarde de euro, iar Banca Mondiala va adauga 1 miliard de euro pentru Ungaria, conform declaratiilor organizatiilor.
Activele ungare au avut de suferit in conditiile in care contractarea de credite in moneda straina de catre companiile si consumatorii locali, cat si incetinirea cresterii economice, o crestere a deficitului bugetar si nivelul mai ridicat al datoriei guvernamentale comparativ cu restul Europei de Est, au generat temeri ca tara ar putea intampina dificultati in a obtine finantare.
"Pachetul este impresionant atat din punct de vedere al valorii, cat si al institutiilor care ofera finantare", a declarat Martin Blum, economist in cadrul UniCredit.
Forintul a avansat pana la un nivel de 257,05 unitati in raport cu euro in Budapesta, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Economiile emergente apeleaza la sprijinul FMI in conditiile in care investitorii, afectati de pierderile inregistrate in tari dezvoltate in urma crizei financiare globale, vand actiuni, obligatiuni si monede de pe piete in curs de dezvoltare, cu un grad mai ridicat de risc.
Ucraina si Islanda au beneficiat de finantare din partea Fondului Monetar International, in timp ce Pakistanul si Belarus au solicitat la randul lor sprijin, desi pachetul acordat Ungariei este cel mai mare de pana acum.
FMI a incheiat un acord stand-by pe 17 luni cu Ungaria, acord ce va fi aprobat de catre boardul executiv al Fondului luna viitoare. Un acord standby e