Moţiunea de cenzură depusă de PDL şi Prm nu întruneşte, deocamdată, susţinerea necesară pentru a fi adoptată. Dar Ordonanţa de blocare a majorării salariale nu are şanse în Parlament.În timp ce PDL şi PRM au depus moţiunea de cenzură, PSD votează doar respingerea Ordonanţei de blocare a majorării cu 50% a salariilor din învăţământ. PDL şi PRM au depus, ieri, moţiunea “Educaţia rămâne, Guvernul pleacă” la Camera Deputaţilor şi la Senat. Documentul a fost semnat de 132 de parlamentari, dintre care doi au fost de la PSD şi unul de la PC.
“Legea pe care Guvernul refuză să o aplice a fost votată în unanimitate de Parlamentul României. (....) Astfel, Cabinetul Tăriceanu se pune singur în afara legii”, arată în text iniţiatorii, care cer în consecinţă demisia Guvernului.
PSD a decis să nu susţină moţiunea de cenzură. Social-democraţii se angajează să respingă ordonanţa de urgenţă prin care Executivul a blocat mărirea salariilor. Pentru Geoană, moţiunea de cenzură “ascunde de fapt planul real al PDL de amânare a alegerilor”.
Şansele moţiunii
Moţiunea de cenzură va fi citită, în şedinţă reunită a Parlamentului, pe 4 noiembrie şi va fi votată pe 10 noiembrie. Moţiunea are puţine şanse să treacă fără votul Alianţei PSD+PC, cu atât mai mult cu cât şi UDMR refuză să o voteze. Deputatul UDMR Kelemen Hunor spune că partidul său nu va vota moţiunea, pentru că UDMR face parte din coaliţia de guvernământ.
Pentru ca Guvernul să cadă, sunt necesare minimum 232 de voturi. PDL şi PRM au împreună 134 de aleşi. Împotriva moţiunii s-au pronunţat până acum PSD şi PC (178 de voturi în total), UDMR (31 de voturi) şi PNL (82 de voturi). Chiar cu cele 37 de voturi ale reprezentanţilor minorităţilor şi ale independenţilor, tot nu se strâng suficiente voturi ca moţiunea să treacă.
Şansele ordonanţei
@