Marti, 4 noiembrie, au loc alegeri in Statele Unite pentru Presedintie. si o parte a Congresului american se va reinnoi: o treime din locurile de la Senat, totalitatea Camerei Reprezentantilor. Actualmente, in camera superioara — Senat — democratii si republicanii se gasesc in echilibru, iar in Camera Reprezentantilor democratii sunt majoritari.
Aceste date sunt importante in masura in care vor da sau nu noului presedinte mijloacele sa-si puna in aplicare politica. Dar ce presedinte va fi ales? Sondajele, mult mai numeroase ca in alte alegeri prezidentiale, il dau castigator pe senatorul Barack Obama, iar distanta dintre el si senatorul McCain s-a marit in ultimele saptamani, desi mult timp au fost cot la cot. McCain a facut o campanie destul de moale. Intr-o afirmatie recenta, el s-a declarat, prin fire si destin, un underdog (perdant).
Nu prea ai de ce sa alegi un perdant! Un alt element care pare sa-i fi instrainat alegatorii a fost fatala alegere a candidatei la vicepresedintie, fosta Miss Alaska, adversara avortului, prietena purtatorilor de arme si a exploatarii neecologice a petrolului alaskan, guvernatoarea Sarah Palin. Dupa ce a fost salutata cu entuziasm ca o incarnare a clasei de mijloc, a devenit dintr-o data o povara, fiind socotita prea putin experimentata pentru functia la care candideaza. Multi votanti ai lui McCain au trecut la Obama din cauza prezentei lui Palin pe langa candidatul republican.
Circula o vorba care nu are nici un fundament obiectiv, dar reprezinta totusi un sentiment difuz: toata omenirea ar trebui sa-l aleaga pe presedintele Statelor Unite! In asa masura conteaza pentru intreaga planeta cine e in functie la Casa Alba. Daca aceasta fantasma s-ar realiza, Obama ar fi ales de Lume. E preferat in Europa Occidentala, America de Sud, in Africa fireste, cam pretutindeni in lumea a treia. Europa Orientala,