Majoritatea analistiilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%, pentru a doua oara consecutiv, dupa un ciclu de inasprire a politicii monetare cu 3,25 puncte procentuale, inceput in octombrie 2007, in conditiile in care inflatia este in scadere.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, vede posibila mentinerea dobanzii de politica monetara, pentru ca in primul trimestru al anului viitor sa putem vorbi chiar de inceputul unei serii de reduceri, daca inflatia se va reduce, pe fondul efectului de baza favorabil si a evolutiei pretului petrolului.
El crede ca anul viitor este posibila si diminuarea rezervelor minime obligatorii, dar dupa reducerea dobanzii de politica monetara. "Cred ca BNR ar trebui sa se gandeasca la relaxarea RMO (rezervele minime obligatorii - n. red.). Daca nu existau conditiile speciale ar fi putut sa opereze o reducere la finele acestui an. Cred ca in 2009 ar trebui sa reduca rezerva, in special la lei." "Nu cred ca sunt motive pentru luarea unor noi decizii de politica monetara, iar rezervele minime obligatorii ar trebui folosite doar in momentul in care nu mai sunt alte modalitati de asigurare a lichiditatii pe piata", afirma Claudiu Cercel, vicepresedintele pe piete financiare al BRD.
El spune ca oricum piata monetara este condusa in prezent mai degraba de dobanda la creditul lombard (14,25% pe an), fiind singura rata de injectie monetara. Vicepresedintele BRD apreciaza ca inca exista o presiune pe piata monetara, atat cat sa impiedice o scadere majora a dobanzilor, in principal din cauza distribuirii inegale de lichiditatilor.
"Cred ca BNR ar putea mentine dobanda la 10,25%. Desi inflatia este in scadere substantiala, cred ca BNR trebuie sa mentina o politica monetara prudenta, tinand cont de presiunile inflationiste ridicate din 2009", spune si Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Ba