Fondul britanic de private equity North Bridge, cu investitii de 60 de milioane de euro pe piata locala, mizeaza pe un randament anual de 15% din investitiile in agricultura, intentionand sa aloce acestui sector pana la 10 milioane de euro anul viitor.
Prezenta fondurilor de investitii in agricultura romaneasca a fost destul de timida pana in prezent, acest sector atragand in special atentia si investitiile oamenilor de afaceri si a companiilor locale.
Principalele atractii locale ale fondurilor de private equity au fost de departe imobiliarele, sectorul constructiilor si al serviciilor financiare, serviciile de sanatate si IT-ul. Unul dintre principalele obstacole in calea investitiilor in agricultura este gradul ridicat de fragmentare a terenurilor, fondurile de investitii fiind in cautarea de suprafete agricole compacte de dimensiuni mari.
"Harta terenurilor agricole este destul de segmentata in Romania, iar pentru a realiza o investitie pe o suprafata agricola mare trebuie sa achizitionam terenuri de la mai multi proprietari. Investitiile in sectorul agricol se fac pe perioade cuprinse intre cinci si zece ani, si tintim un randament de 15% pe an", a spus Ovidiu Morariu, manager de investitii in cadrul biroului local al fondului de investitii North Bridge.
Investitiile pe care le realizeaza North Bridge in agricultura urmeaza "doua scenarii": fie fondul achizitioneaza terenurile agricole pe care ulterior le exploateaza, fie achizitioneaza terenurile pe care ulterior le inchiriaza unor ferme. In acest sens, North Bridge a incheiat un joint-venture cu compania britanica Bidwells Agribusiness, care ofera servicii de consultanta si management in sectorul agricol. Bidwells ofera consultanta pentru fondul de investitii agricole al North Bridge-AgroInvest.
"Avem in plan sa investim aproximativ 10-20 de milioane de euro anul viitor, din care