Romanii au depus peste 4.450 de proiecte cu o valoare totala de 7,6 mld. euro pentru a accesa o parte din fondurile de 19,7 mld. euro puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana pana in 2013, prin intermediul a sapte programe operationale.
Pana in prezent au fost aprobate numai 277 de proiecte (circa 6%), in valoare de 1,98 mld. euro, arata datele prezentate de Razvan Cotovelea, directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia. "Jocul gestionarii de fonduri este capacitatea de absorbtie. Aplicantul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa absoarba cat mai multi bani de la UE pentru proiect", a mai spus Cotovelea.
Proiectele aprobate trebuie sa fie finantate din buget propriu, urmand sa fie decontate la final din fondurile structurale. "Plati efective nu avem inca. Beneficiarii trebuie sa isi achite din propriile cheltuieli, care vor fi ulterior decontate din fondurile structurale alocate de UE", a declarat Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economie Nationala.
In perioada 2007-2013, Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei 19,7 mld. euro prin intermediul a sapte programe operationale (transport, mediu, regional, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea capacitatii administrative si asistenta tehnica).
"Nu suntem in niciun fel de criza in ceea ce priveste gestionarea fondurilor structurale. Avem proiecte majore in transport si energie, in infrastructura si de dezvoltare economica si socio-economica. Utilizarea in totalitate a fondurilor structurale va conduce la o crestere a PIB-ului Romaniei pentru anul 2013 cu peste 20% fata de prognoza nationala", a adaugat directorul ACIS.
Pe de alta parte, Programul Operational Regional (POR), unul dintre cele sapte programe operationale care beneficiaza de fina