Criza financiara pune sub semnul intrebarii cat de profitabile mai sunt investitiile pe Bursa, in contextul corectiilor dramatice ale ultimului an, plasamentele in depozitele bancare, in conditiile in care marile nume ale sectorului bancar duc lipsa de lichiditati si au fost nationalizate.
Specialistii spun ca nu exista o reteta general valabila a investitiei profitabile pe timp de criza. Cu toate acestea, exista medicamente pentru fiecare investitor in parte.
Pentru persoanele care au arsuri la stomac atunci cand Bursa scade, specialistii le recomanda investitii in instrumente cu venit fix si depozite bancare.
Astfel, persoanelor cu un profil conservator de risc si care investesc pe termen scurt le sunt recomandate depozitele bancare in lei deschise la mai multe banci, plasamentele in obligatiuni sau in fonduri de obligatiuni, specialistii propunandu-le reducerea pana la zero a portofoliului de actiuni.
Nu se va imbogati nimeni de pe urma unui depozit remunerat cu o dobanda de pana la 12% pe an in lei sau de pe urma unei investitii intr-un fond de obligatiuni care a marcat un randament de pana la 8% in ultimele noua luni, insa in mod sigur isi va proteja si conserva capitalul.
"Conservatorii se vor indrepta in perioade de criza spre depozitele bancare, fondurile monetare si de obligatiuni. Acestea sunt recomandate pentru investitiile pe termen scurt pentru ca ofera avantajul lichiditatii ridicate. Leul este moneda preferata pentru depozite pentru ca dobanzile oferite de banci sunt atractive. Pentru valutele straine, precum euro sau dolarul, bancile ofera dobanzi mult mai mici, iar clientul trebuie sa ia in calcul si o depreciere a acestor valute fata de leu", a fost de parere Mihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management.
"Depozitele bancare sunt recomandate doar pentru cei care vor