Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis ca investitiile fondurilor de investitii si ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri) pe piata RASDAQ sa fie asimilate investitiilor pe piata reglementata, pana la definitivarea restructurarii pietei RASDAQ.
Plasamentele fondurilor de investitii si ale SIF-urilor pe piata RASDAQ au capatat un statut incert incepand din luna iulie cand Comisia a aprobat constituirea sistemului alternativ de tranzactionare (ATS) administrat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si a decis ca toate companiile listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem. Proiectul ATS ignora insa propunerile BVB, care prevedeau constituirea unei noi categorii a pietei reglementate, RASDAQ-Star, unde ar fi urmat sa fie transferate cele mai tranzactionate 400 de companii de pe RASDAQ.
Potrivit legii pietei de capital, valorile mobiliare care nu indeplinesc cerintele de admitere la tranzactionare pe o piata reglementata pot fi tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare. Astfel, cea mare parte a jucatorilor pe piata de capital au intrepretat decizia din iulie a Comisiei prin care RASDAQ a fost transformat in ATS, ca schimbare a statutului in piata nereglementata. Atat pentru fonduri mutuale cat si pentru SIF-uri exista limite privind expunerile pe pietele nereglementate si acestea ar fi fost fortate sa vanda detinerile care depasesc aceste limite, daca RASDAQ ar fi fost considerata piata nereglementata.
Comisia a intervenit atunci si a declarat ca "sistemul alternativ de tranzactionare nu poate fi considerat o piata nereglementata si ca nu se pune problema retragerii investitorilor din societatile ale caror actiuni se tranzactioneaza pe sistemul alternativ, in conditiile in care acesta nu este nereglementat si nesupravegheat".
Dupa trei luni de la aprobarea ATS, Comisia ia o noua decizie pri