Acordul incheiat pe 26 octombrie, care presupune un imprumut pentru o durata de doi ani, trebuie sa fie aprobat de parlamentul Ucrainei si de boardul executiv al forului cu sediul in Washington.
Ucraina risca sa nu isi poata plati datorii in valoare de mai multe miliarde de dolari daca nu va primi imprumutul de 16,5 miliarde de dolari (12,9 mld. euro) de la Fondul Monetar International, a anuntat Volodimir Stelmakh, guvernatorul bancii centrale a Ucrainei, scrie Bloomberg.
"Fara acest imprumut, nu vom fi capabili sa le aratam creditorilor ca avem un mecanism solid pentru a ne plati datoriile", a declarat Stelmakh. "Ne vom compromite pe noi insine si s-ar putea sa nu avem cum sa ne indeplinim obligatiile", a adaugat el.
Ucraina, Belarus, Ungaria si Pakistan au nevoie de sprijinul fondurilor FMI pentru a sustine monedele nationale si pentru a ajuta bancile sa nu ramana fara lichiditati, dupa ce si economiile emergente au inceput sa resimta efectele crizei financiare globale.
Ucraina are datorii in valoare de 80 mld. euro (100 mld. dolari), din care 80% reprezinta datorii ale companiilor, conform presedintelui Viktor Iuscenko.
Moneda Ucrainei, grivna, a scazut la inceputul saptamanii cu 12 puncte procentuale fata de dolar, cel mai mult din ultimii zece ani.
Ucraina, aflata intre Rusia si Uniunea Europeana, se confrunta cu cea mai grava criza a creditelor dintre tarile emergente europene, din cauza bonitatii financiare reduse. Ratingul de credit a fost redus de catre agentiile internationale, inclusiv Fitch, Standard & Poor's si Moody's, ceea ce permite creditorilor sa le solicite companiilor ucrainene si guvernului sa isi plateasca datoriile.
O decizie finala a executivilor FMI nu poate fi luata pana cand legislatia statului din Europa de Est nu va fi modificata. Dupa ce se vor finaliza modificarile, "Ucraina va primi prima