Transformată într-un adevărat teatru de război, provincia Nord-Kivu din Republica Democrată Congo s-a inserat pe agendele politice ale liderilor europeni.
Interesele strategice în zonă sau pur şi simplu spectrul unui dezastru umanitar de proporţii determină Franţa să fie ţara cea mai activă în a dezbate şi propune soluţii pentru pacificarea regiunii.
Ministrul francez de externe Bernard Kouchner a anunţat că va face astăzi o vizită în Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, pentru a evalua situaţia locală. Conform AFP, oficialul francez, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a avansat ideea trimiterii unui contigent de câteva sute de militari pentru a susţine misiunea ONU deja prezentă în zonă.
Delegaţia franceză va fi însoţită şi de responsabilul afacerilor externe din Marea Britanie, David Miliband. De asemenea, mai multe ţări europene şi-au anunţat intenţia de a trimite convoaie umanitare aeriene în estul Republicii Democrate Congo.
BBC relatează că numărul refugiaţilor din regiune creşte de la o oră la alta, penuria de alimente şi apă potabilă fiind la cote alarmante. Mii de oameni părăsesc Goma, încercuită de trupele rebelilor conduşi de Laurent Nkunda. Responsabilii ONU au catalogat situaţia din Nord-Kivu ca fiind « critică », în ciuda promisiunii insurgenţilor că vor permite deschiderea unui coridor umanitar.
În timp ce dramele umane se consumă în tăcere în zona afectată de conflict, Parlamentul Republicii Democrate Congo şi-a anunţat intenţia de a negocia cu Laurent Nkunda, după ce, la demararea ostilităţilor, preşedintele Joseph Kabila îl catalogase pe coordonatorul rebelilor ca « terorist ».
CITIŢI ŞI:
Computerele Occidentului fac "refugiaţi" în Congo