La doi ani după aderarea la Uniunea Europeană, România a contractat, prin proiecte, 950 de milioane de euro din cele 5,5 miliarde destinate investiţiilor de mediu, dar nu a folosit niciun cent. Autorităţile nu au depus niciun proiect pentru gestionarea deşeurilor, reabilitarea CET-urilor, protecţia împotriva inundaţiilor şi stoparea eroziunii costiere. România are nevoie de investiţii de mediu de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene până în 2018, când expiră toate perioadele de tranziţie negociate cu Comisia Europeană.
Un instrument foarte important pentru acoperirea acestui necesar financiar îl constituie Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, care prevede o alocare de 5,5 miliarde euro, din care 4,5 miliarde reprezintă fonduri europene, iar restul de 1 miliard constituie cofinanţarea naţională obligatorie.
Perioada depunerii proiectelor pentru contractarea acestor fonduri este 2007-2013, iar termenul-limită pentru implementarea investiţiilor este anul 2015.
De la 3 miliarde la 950 de milioane
Imediat după aprobarea POS Mediu de către Comisia Europeană, în iulie anul trecut, autorităţile de la Bucureşti promiteau transmiterea primelor proiecte pregătite pentru contractarea banilor europeni. „Până la sfârşitul anului (2007 – n.r.) vom trimite spre aprobare Comisiei Europene primele zece proiecte pe sectorul de apă şi apă uzată, a căror valoare totală este estimată la 800 de milioane de euro, şi alte cinci proiecte privind managementul integrat al deşeurilor, cu o valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro.
De asemenea, avem în pregătire alte 25 de proiecte, cu o valoare de aproximativ două miliarde de euro, care vor fi transmise în decursul anului viitor (2008- n.r.)”, declara, în iulie 2007, directorul general al Autorităţii de Manag