Vezi galeria foto1939, repetitie. Victor Bumbesti - regizor, Dem Psatta, Maria Mohor, Sonia Cluceru, Marieta Deculescu, Popmart Ora vesela, La microfon melodia preferata, Cine stie castiga, Fotbal minut cu minut, Cavalcada ritmurilor... Sunt doar cateva dintre emisiunile care mi-au insotit si mi-au insorit copilaria si adolescenta. De neuitat! Si apoi, in 1973, in plina restauratie a "realismului socialist", incredibila aparitie a Programului III, cu Clubul adolescentilor si celelalte emisiuni similare, in care aveau loc dezbateri pe bune, cu serialul Beatles, cu Florian Pittis, Aurel Gherghel, Florin Silviu Ursulescu si toti ceilalti.
Maine, Radio Romania implineste 80 de ani. Opt decenii in care a trecut prin tot ce poate trece o institutie media, cu asupra de masura: un razboi, cu bombardarea sediului; trei dictaturi - cu efectele lor nu doar asupra programelor si a statiei, ci si asupra oamenilor, la un moment dat societatea fiind total militarizata! ; nenumarate schimbari ale legii, statutului, structurii, subordonarii, mijloacelor tehnice, sediului, statiilor si releelor de transmisie; o revolutie.
Radio Romania a supravietuit si s-a intarit. Ce nu te omoara te caleste. In mod magic, si-a pastrat credibilitatea chiar si sub cenzura si propaganda comunista.
Intre doua emisiuni "spre comunism in zbor", a existat intotdeauna un concert simfonic, o piesa de teatru clasic, un strop macar din muzica tinerilor, ba chiar si stiri adevarate, altele decat cele "de pe ogoarele patriei".
Timp de trei decenii, a fost singura sursa de programe sosite pe unde. Dar chiar si dupa aparitia televiziunii - chiar si azi, in locuri izolate si pentru oamenii sarmani - a fost puntea principala de legatura a romanilor cu lumea larga. Exista batrani care nu mai vad bine de mult si stau lipiti de radio. Pentru ei, dar nu numai pentru ei, "tot ceea ce