Anul viitor va fi mai greu decat 2008, iar cele mai expuse riscurilor sunt tarile din regiune in care creditele acordate de banci depasesc depozitele, considera Gikas Hardouvelis, economistul-sef al grupului elen Eurobank EFG.
Romania, unde EFG detine un grup financiar consolidat in jurul Bancpost, se incadreaza in aceasta categorie. Potrivit datelor BNR, intre creditele acordate de bancile locale si depozitele atrase este o diferenta de peste 10 miliarde de euro.
"Toata lumea se asteapta ca 2009 sa fie un an mai greu, dar nu trebuie sa fie dezastruos. Riscul cel mai mare este in tarile in care raportul credite-depozite este supraunitar. Totusi, penetrarea creditarii este inca scazuta, iar gradul de indatorare a populatiei este mult mai redus decat in tarile baltice", noteaza Hardouvelis.
Economistul-sef al EFG spune ca bancile din regiunea Europei de Sud-Est nu au probleme de solvabilitate. Totusi, exista probleme de lichiditate, in conditiile in care masurile adoptate pana in prezent de autoritati nu au reusit sa dea rezultate. El subliniaza ca este nevoie de actiuni guvernamentale pentru a incuraja creditarea, in conditiile in care bancile au acces tot mai dificil la fonduri.
"Nu pot fi controlate fluxurile de capital. Dar guvernele pot veni cu masuri garantii pentru a incuraja bancile sa crediteze firmele mici si mijlocii, cat si populatia", apreciaza Hardouvelis. Sistemul financiar elen este puternic reprezentat pe plan local, nu mai putin de sapte grupuri din Grecia operand in Romania. Bancile elene se confrunta insa la randul lor cu presiuni puternice pe lichiditati, fiind nevoite sa restranga creditarea in Grecia. Principalele segmente vizate au fost creditele de consum si cele pentru companii, unde finantarile aproape s-au oprit, in timp ce creditele ipotecare si pentru firme mici mai cresc, dar foarte incet.
In alta ordine de i