Îţi poţi găsi un loc nou de muncă în cel mult două luni. Numeroase joburi vacante din diverse domenii aşteaptă candidaţi competenţi. Numărul mare de locuri de muncă vacante din bănci şi din firmele de IT aşteaptă profesionişti. Suntem în plin sezon al târgurilor de joburi, iar companiile de recrutare au deja baze de date foarte stufoase cu potenţiali angajaţi.
Găsirea unei slujbe potrivite nu mai e de câţiva ani o problemă fără ieşire, spun specialiştii. Un proaspăt absolvent fără prea mare experienţă îşi poate găsi lejer un loc de muncă în 1-2 luni.
“Singurele condiţii sunt să nu vrea neapărat să profeseze în domeniul lor de activitate şi să nu aibă aşteptări salariale foarte mari”, crede Iuliana Badea, de la firma de recrutare Lugera & Makler. Mişcările de trupe din companii sunt cauzate şi de faptul că românii aleg să lucreze pentru un angajator o perioadă din ce în ce mai redusă.
“În ceea ce priveşte tinerii la început de drum, s-a observat o schimbare rapidă a locului de muncă. Cam la 6 luni un tânăr îşi schimbă jobul”, spune Alexandra Urşeanu, reprezentanta companiei HART Human Resource Consulting.
O explicaţie pentru acest fenomen este faptul că angajaţii fără experienţă sau muncitorii necalificaţi sunt dispuşi să treacă foarte repede la un nou loc de muncă unde li se oferă o sumă foarte mică în plus la salariu.
În medie, o persoană stă la un loc de muncă 3-4 ani, însă acest lucru a început să se schimbe în ultima perioadă. “În prezent, perioada medie este de 1-2 ani pentru middle level şi 2-3 ani pentru management”, arată datele companiei de recrutare Manpower.
Sectorul bancar rămâne în continuare o sursă inepuizabilă de locuri de muncă, însă cererea de oameni calificaţi şi profesionişti se înregistrează şi în retail, pharma, IT, vânzări şi servicii. Specialiştii din domeniul