Într-o Europă afectată de criză, economia României este percepută pozitiv la nivel comunitar. O analiză realizată de autorităţile comunitare plasează România pe locul trei în luna octombrie, cu 103,7 puncte, după cum relevă Economic Sentiment Indicator (ESI). Faţă de luna precedentă, indicatorul a înregistrat o scădere cu 1,3 puncte. Primele două locuri sunt ocupate de Bulgaria (110,3 puncte) şi Polonia (105,3 puncte), ţări percepute mai bine decât România din perspectiva încrederii în economie.
Indicele ESI a fost calculat pe baza a cinci indicatori de încredere, după cum urmează: în industrie, servicii, încrederea consumatorului, construcţii şi comerţ. În ceea ce priveşte încrederea în industria românească, aceasta a înregistrat un punct în luna octombrie, în spatele Bulgariei care a înregistrat şapte puncte şi Cipru (trei puncte), restul statelor europene obţinând valori negative. Tot pe locul trei ne situăm şi la încrederea în sectorul serviciilor, cu 23 de puncte, după Bulgaria, care a înregistrat 38 de puncte şi Cehia, cu 35 de puncte. Cât despre încrederea în sectorul comerţului şi cel al construcţiei, România se plasează pe locul patru, respectiv locul şase, la nivelul UE.
Cele mai mari reduceri ale ESI au fost semnalate în Olanda (11,3 puncte), Franţa (6,5 puncte) şi Italia (6,1 puncte). La nivel european, scăderea a fost de 7,4 puncte, iar în zona euro, de 7,1 puncte. (A.G.)
Într-o Europă afectată de criză, economia României este percepută pozitiv la nivel comunitar. O analiză realizată de autorităţile comunitare plasează România pe locul trei în luna octombrie, cu 103,7 puncte, după cum relevă Economic Sentiment Indicator (ESI). Faţă de luna precedentă, indicatorul a înregistrat o scădere cu 1,3 puncte. Primele două locuri sunt ocupate de Bulgaria (110,3 puncte) şi Polonia (105,3 puncte), ţări percepute mai bine decât România din