Evaluarea privind deprecierea ratingului ţării noastre, realizată de S&P, nu este credibilă, deoarece agenţia nu a luat în calcul date corecte. Una dintre informaţii priveşte datoria publică externă, în valoare de 11 miliarde de euro, şi nu de 60 de miliarde de euro.
Şeful statului consideră că decizia agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s de scădere a ratingurilor României de la "BBB-" la "BB+" a fost precipitată. "S&P s-a grăbit, nu a utilizat informaţiile cu acurateţe. Nu port războaie cu S&P, însă la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agenţiilor de rating. E uşor să dai rating României, după ce nu ai reuşit să identifici ce se întâmplă în Statele Unite", a declarat Băsescu. Acesta a spus că, deşi Standard & Poor’s este "o companie pentru care avem tot respectul", "nu este credibilă în evaluarea pe care a făcut-o" cu privire la România. Preşedintele s-a declarat mulţumit de abordarea agenţiei de rating Moody’s, fiind "mai bine informată faţă de situaţia sistemului bancar, a rezervelor valutare şi a datoriei publice". Mai mult, Moody’s a remarcat că "marea problemă nu este creşterea salariilor, ci deficitul bugetar".
ATUURI
Traian Băsescu a menţionat că Standard & Poor’s nu vorbeşte nimic despre datoria publică a României, despre politica monetară sau despre rezervele valutare, ci despre datoria privată. Acesta a declarat că datoria publică externă, care are o valoare mult mai mică faţă de cea vehiculată, şi rezervele valutare sunt punctele forte ale economiei româneşti. "Datoria publică externă este de 11 miliarde de euro, şi nu de 60-62 de miliarde de euro. Aceasta este datoria publică, iar asta arată un standard de îndatorare foarte mic", a explicat Băsescu. În ceea ce priveşte rezervele valutare ale României, Băsescu a spus că a ajuns la cel mai ridicat nivel de la Re