Banca Nationala a redus pentru prima data in ultimii 3 ani rata rezervelor minime de lei pentru a da oxigen bancilor.
BNR a surprins ieri piata prin reducerea cu doua puncte procentuale a ratei rezervelor obligatorii la lei impuse bancilor, masura prin care injecteaza in piata circa 2 miliarde de lei.
Dobanda-cheie la leu a fost mentinuta la 10,25% pe an, la fel si cota de constituire a rezervelor minime la valuta, care ramane la 40%, a decis Consiliul de Administratie al BNR.
Rezervele minime obligatorii sunt cea mai puternica parghie de care BNR dispune in lupta cu inflatia, iar analistii considera ca pasul de reducere reflecta asteptari optimiste privind temperarea cresterii preturilor de consum. Prin decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii de la 20% la 18% din sursele atrase de banci in lei, BNR elibereaza lichiditati in sistem intr-un moment in care bancile percep dobanzi de peste 30% pe an pentru a-si acorda imprumuturi intre ele, pe fondul lipsei acute de lei. Noul nivel al rezervelor intra in vigoare pentru perioada 24 noiembrie - 23 decembrie. Analistii se asteptau la o decizie de mentinere a dobanzii-cheie, insa nu intrevedeau sanse semnificative pentru o reducere a rezervelor minime, cel putin nu in acest an.
"Aceasta decizie va asigura o injectie de lichiditate. Este un prim pas, dar nu stiu daca va fi suficient pentru a cobori dobanzile de pe piata interbancara. Reducerea rezervelor trebuie oricum sa se faca gradual", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El afirma ca decizia bancii centrale vine la momentul potrivit, avand in vedere ca urmatoarea sedinta pe probleme de politica monetara va avea loc peste aproape trei luni, pe 6 ianuarie 2009. Reducerea cotei de constituire a RMO la lei cu doua puncte inseamna practic ca 10% din fondurile imobilizate pana acum la BNR vor reintra in sistem. Potrivit