Recent a aparut la Editura Anima volumul omagial O carte cu poze, o carte cu povestiri sau o profesiune de credinta? Il semneaza Hortensia Masichievici-Misu, o femeie in varsta de 91 de ani, graficiana apreciata. Nu este o monografie, nici o biografie ilustrata sau o ampla cronica plastica, ci o carte care doreste s-o prezinte pe artista celor ce nu-i cunosc activitatea si, mai ales, celor care n-au vazut expozitia retrospectiva din 2002.
"Hortensia Masichievici-Misu - scrie prefatatorul Matei Stircea-Craciun - cuprinde, intr-un volum tardiv, un florilegiu semnificativ de lucrari - impliniri ale unei vieti rodnice de artist -, insotite de inspirate comentarii autoreflexive, de citate incitante, de explicatii privind dinamica unei idei dimpreuna cu constrangerile exprimarii ei sau, in fine, de relatari cu iz tehnic privind angoasele suscitate graficienei fie de capriciile cernelii, fie de cele ale hartiei. " Hortensia Masichievici-Misu abordeaza cu indrazneala cele mai laborioase tehnici ale gravurii, prelucreaza metalul cu acul sau cu acizii, creeaza structuri spectaculoase pentru fiecare detaliu, incearca moduri diferite de stilizare a realului, de la cele geometrice la cele folclorice, se foloseste de simboluri pana la abstract, iar in anii din urma foloseste tehnica artei digitale. Intr-o viata de aproape un secol, atmosfera fiecarui deceniu trait si-a lasat amprenta in opera sa. Volumul reuneste lucrari selectate de pe parcursul a patru decenii si jumatate, care reusesc sa ofere imaginea unei opere autentice, lipsita de teribilisme si de o surprinzatoare varietate.
Critica a apreciat elogios creatia graficienei. Profesorul Dan Grigorescu era de parere ca Hortensia Masichievici-Misu e un "artist pentru care limbajul complex al liniei reprezinta o modalitate specifica de a comunica nu numai o stare trecatoare de spirit, ci intrebarile fundamen