Setea de credite din ultimii ani a facut ca 1,9 milioane de clienti sa ajunga sa se imprumute in paralel la cel putin doua banci, iar 6% dintre acestia au ajuns deja sa inregistreze restante la plata ratelor.
Datele Biroului de Credit, institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind piata de retail, arata ca la sfarsitul lui septembrie peste 120.000 de clienti aveau datorii restante fata de doi sau mai multi creditori. Recordul este detinut insa de un client care a reusit sa acumuleze restante la nu mai putin de 14 banci.
Desi institutia nu a facut numarul total al restantierilor la sfarsitul lui septembrie, datele BNR (care preia informatii de la Biroul de Credit) arata ca in august erau inregistrati putin peste 400.000 de clienti care aveau intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile. "Cuvantul de ordine pentru banci este acum prudenta. Vedem semnale ca bancile sunt tot mai interesate de produsul de scoring, pe care il vom oferi cel mai probabil de la inceputul anului viitor", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. El remarca o scadere a numarului de aplicatii de credit, in timp ce unele banci partenere au inceput sa isi monitorizeze cu atentie clientii, cerand periodic rapoarte privind comportamentul lor financiar.
Numarul restantierilor este totusi redus, daca este pus in comparatie cu numarul total al clientilor care au contractat credite. Bancile au acordat credite pentru 4,2 milioane de clienti, potrivit Biroului de Credit.
Bancile au gasit cei mai multi clienti in segmentul de varsta 35-39 de ani, care concentreaza 611.000 de debitori. Pe locul al doilea sunt clientii din segmentul 30-34 de ani, cu un total de 602.000. Biroul de Credit are insa in evidente si persoane de pana la 80 de ani care au imprumuturi in derulare de la banci. Numarul acestor clienti este insa foa