Barack Obama va fi cel mai probabil viitorul presedinte al Statelor Unite ale Americii, dupa cum arata si sondajele de opinie care indicau ieri un avans de 7 procente al candidatului democrat in fata adversarului sau republican John McCain. Cum va schimba insa aceasta alegere directia politicii externe a SUA?
Fostul ministru roman de externe, Adrian Cioroianu, este de parere ca niciodata in politica externa a SUA nu vor exista schimbari bruste, ci numai de nuanta.
"O administratie democrata va trebui sa continue proiectele incepute de administratia republicana a lui George W. Bush, printre astea numarandu-se lupta impotriva terorismului, negocierile de pace din Orientul Mijlociu, relatiile cu Rusia, cele cu America Latina, acestea din urma putand implica o posibila evolutie a legaturilor cu Cuba", a declarat Cioroianu pentru ZF.
Un punct important al discursului de politica externa a lui Obama este promisiunea de a retrage in cel mai scurt timp trupele din Irak. Candidatul democrat nu a votat in Senat pentru rezolutia privind invadarea Irakului, criticand de fiecare data administratia Bush pentru aceasta decizie.
Cioroianu s-a declarat sceptic cu privire la o posibila retragere imediata a trupelor din Irak.
"Obama nu va putea face o retragere imediata a trupelor din Irak. Consider ca este imposibil acest lucru", a declarat fostul ministru de externe, care a adaugat ca presedintele SUA poate schimba doar directia politicii externe a SUA, aceasta facandu-se cu adevarat la nivel de experti.
La randul sau, presedintele PSD Mircea Geoana, fost ambasador al Romaniei la Washington, a declarat pentru ZF ca politica externa a SUA va fi una care va pune mai mult accent pe Africa si zona Pacificului de Sud si pe izolarea Iranului. De altfel, planul de politica externa al lui Obama prevede dublarea ajutorului anual american pentru Africa de la