Lloyd Blankfein, directorul executiv al Goldman Sachs, l-a contactat pe Vikram Pandit, CEO-ul Citigroup, luna trecuta pentru a discuta in legatura cu o posibila fuziune, un exemplu dramatic al miscarilor secrete care au precedat programul de bailout lansat de guvernul american, scrie Financial Times.
Miscarea, care a avut loc la sugestia timida a autoritatilor de reglementare sau cel putin cu acordul acestora, s-a produs la putin timp dupa ce Goldman a obtinut surprinzatoarea aprobare de a se transforma dintr-o firma de servicii financiare in banca comerciala pe 21 septembrie, conform unor surse familiare cu evenimentele.
Aceste surse au adaugat ca discutia dintre cei doi a fost una scurta, Pandit respingand propunerea din start.
O eventuala tranzactie ar fi fost structurata ca o preluare a Goldman de catre Citi. In ciuda scaderii actiunilor Citi, valoarea de piata a acesteia in momentul in care Blankfein l-a contactat pe Pandit se situa la 108 miliarde de dolari, aproximativ dublul capitalizarii Goldman.
O fuziune intre Citi si Goldman ar fi avut drept rezultat eliminarea a mii de locuri de munca din cadrul diviziilor de investment banking ale acestora si la demiterea mai multor senior directori. Combinarea culturilor extrem de diferite ale celor doua companii ar fi fost in acelasi timp o adevarata provocare.
Totusi, combinarea puternicelor divizii de administrare de risc, servicii de consultanta si proprietary trading cu ampla baza de depozite si uriasa retea de clienti corporatisti ale Citi ar fi putut crea un puternic gigant financiar.
Insideri din cadrul industriei sustin ca o astfel de tranzactie ar fi putut fi benefica pentru sistemul financiar american prin crearea unei institutii care sa echilibreze balanta de putere, in conditiile recentei extinderi puternice a JPMorgan Chase si Bank of America.
Directorii Goldman nu