Cu venituri de câteva sute de lei, mii de bătrâni îşi drămuiesc puţinul cât să le ajungă până la următoarea vizită a poştaşului. Nicolae Barbu (85 de ani) din comuna mehedinţeană Bălăciţa primeşte o pensie de trei lei pentru munca prestată în armată. Anii munciţi la CAP nu i s-au adăugat la vechime. Bătrânul cu pensia cea mai mică din Mehedinţi face haz de necaz. Nicolae trăieşte într-o gospodărie modestă alături de soţia sa, Manda (83 de ani), şi nora, Lenuţa (45 de ani). Fiul, Viorel, a murit răpus de cancer în urmă cu opt ani.Pensionarul spune că de fiecare dată când poştaşul îi bate în poartă e bucuros.
„E bună şi pensia asta! Sunt banii mei, taică! Nu m-am gândit niciodată să o refuz, cumpăr trei pâini de la magazin cu trei lei!”, spune taica Nicolae. El spune că pensia de trei lei i se cuvine după ce cât a fost soldat a prestat diverse munci.
„Vai de noi!”
Necazul lui este că a lucrat şi câţiva ani la CAP, dar nu primeşte niciun fel de pensie pentru asta. „Am muncit şi eu la CAP Bălăciţa la tutun, la şpalieri, la vie, la ce ne punea. Nu ştiu de ce nu mi-au dat pensie de CAP, că eu n-am ştiut pe unde să mă interesez. Ori n-am avut anii de vechime, ori nu m-au mai găsit în evidenţa lor.
M-am lăsat păgubaş!”, mai spune bătrânul. „E vai de noi, mumă! Mâine dacă murim, n-au cu ce să ne îngroape”, spune şi baba Manda. Bătrânii îşi duc traiul în gospodărie de pe o zi pe alta. Muncesc pământul pe care îl au şi sunt mulţumiţi că nora nu i-a părăsit şi-i ajută cu treaba în gospodărie.
Ajutor social de 169 de lei
Primarul comunei Bălăciţa Constantin Vlăduţ spune că cei trei membri ai familiei Barbu primesc lunar un ajutor social de 169 de lei. Banii sunt „mană cerească” pentru bătrâni şi nora lor.
„Ştiu că bătrânul are pensie de trei lei şi ceilalţi doi nu au niciun venit