Cerasela Nerghes, membru in consiliul director al UNSICAR
FOTO: Rompres
Brokerilor de pensii private li s-ar putea interzice sa transfere clienti de la un fond obligatoriu (pilonul II) la altul, potrivit unui proiect de norma, ceea ce i-ar lasa pe multi dintre ei fara business.
Un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prevede ca angajatii care vor sa treaca de la un fond de pensii private la altul trebuie sa se adreseze direct administratorului de pensii, iar daca aceasta modificare va fi adoptata, orice intermediar de pensii obligatorii - agent sau broker - va fi exclus de la transferuri.
Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), afirma ca unii brokeri folosesc argumente false pentru a transfera clienti intre fonduri, astfel incat sa incaseze comisioane, insa brokerii sunt impotriva eliminarii lor de la transfer.
"Dincolo de ingradirea dreptului de exercitare a profesiei, mai sunt doua argumente impotriva acestei masuri: ingradirea dreptului participantilor la informatie, pentru ca nu sunt deloc simple prospectele fondurilor de pensii, si costul mult mai ridicat pe care l-ar presupune acest lucru pentru administrator. Participantul trebuie sa se adreseze direct companiei de pensii. Ce administrator are sedii in fiecare oras din tara?", se intreaba Cerasela Nerghes, membru in consiliul director al UNSICAR (asociatia brokerilor de asigurari si pensii) si directorul general al brokerului Astop.
Ea afirma ca prin aceasta modificare a legislatiei administratorii de pensii ar trebui sa se extinda in toata tara, ceea ce ar presupune cheltuieli suplimentare cu chiria si angajatii. "Acum numarul celor care se transfera reprezinta sub 1% din totalul clientilor si atunci care este motivul sa apelam la aceste masuri? Cred ca motivul real este