Sistemul valutar mondial centrat pe dolarul american, care a aparut dupa cel de-al doilea razboi mondial, se apropie de sfarsit, iar acest lucru implica, desigur, aparitia unui nou sistem de referinta - pentru crearea caruia au inceput deja sa fie concepute o serie de planuri bazate pe etalonul aur-moneda.
Sistemul valutar postbelic, cunoscut drept modelul Bretton Woods, era de asemenea un sistem bazat pe etalonul aur-moneda. Dupa razboi, in conditiile in care Europa si Japonia se aflau in ruina, dolarul american ramasese singura moneda de statura internationala raportata la aur. In timp, celelalte tari au inceput sa-si raporteze monedele la dolar, in aceeasi maniera in care planetele graviteaza in jurul soarelui, scrie Pravda.ru.
Intentiile bune nu sunt insa suficiente in incercarea de a administra evolutia unei monede. De aceea, cei care doresc crearea unui nou sistem valutar de referinta va trebui sa fie familiarizati foarte bine cu mecanismele de constructie si mentinere a etalonului aur-moneda. Fara asemenea cunostinte intregul experiment de creare a unui sistem nou s-ar putea transforma intr-o tragedie.
Se poate observa ca, cel putin formal, toate mecanismele de schimb valutar - asa cum sunt ele folosite din Hong Hong pana in Estonia - functioneaza foarte bine. Totusi, mecanismele informale - pargiile valutare folosite in trecut, mai ales de statele sud-est asiatice - incep sa iasa la suprafata din ce in ce mai des. Si asta in conditiile in care o moneda raportata la aur trebuie sa evolueze exact in aceeasi maniera ca o "moneda fabricata din aur", spun expertii.
Mecanismele de schimb valutar functioneaza deoarece sunt bazate pe un principiu extrem de simplu: raportul dintre cerere si oferta. Cand valoarea unei monede este putin peste tinta stabilita, cei care controleaza mecanismele intervin pentru a pompa o cantitate mare de ban