Băncile nu vor să accepte înapoi locuinţele de la clienţii care nu-şi mai pot plăti creditele. Din cauza crizei economice care a dus la creşterea şomajului, o mare parte dintre români au decis să îşi abandoneze apartamentele recent achiziţionate. În ultimul an, numărul românilor care nu au mai putut să-şi achite ratele la creditele ipotecare a crescut pe măsură ce şomajul a devenit un fenomen din ce în ce mai prezent în viaţa compatrioţilor din Spania.
Băncile preferă să le ofere proprietarilor posibilitatea de a amâna, o perioadă, achitarea ratelor decât să le confişte locuinţa. Primele trei luni neplătite sunt considerate de către bănci ca fiind luni de tranziţie, în care proprietarul investeşte în amenajarea noii locuinţe. Însă, începând cu cea de-a patra rată neplătită, banca poate pune sechestrul pe casă.
„Întotdeauna încercăm să-i ajutăm pe proprietari, fie prin acordarea a încă unui împrumut, fie prin amânarea ratelor pentru o perioadă de timp. Nu ne interesează sechestrul casei, ci recuperarea banilor împrumutaţi”, declară Jesus Rodriguez Garcia, funcţionar la Bancaja Castellon.
Recuperarea banilor durează şi doi ani
Dacă nu se ajunge la un acord între client şi bancă, ultima pune sechestru pe locuinţă, fiind scoasă la licitaţie. Acest proces poate dura aproximativ 24 de luni, perioadă în care datornicul poate locui în casă.
„Acum un an şi jumătate cei de la bancă ne-au anunţat că vor pune sechestru pe apartament, dar că putem locui în el până
vor reuşi să-l vândă. Noi deja fuseserăm la bancă să le înmânăm cheile. Ne-au zis că ne anunţă ei când ne vor lua casa”, spun Mădălina şi Ionuţ Roman care au cumpărat, în urmă cu patru ani, un apartament în oraşul Castellon.
„Când am făcut împrumutul plăteam o rată de 650 de euro. Munceam amândoi şi ne descurcam bine cu banii. Î