Cotatiile dobanzilor pe piata interbancara s-au deconectat ieri de la indicatorii de referinta publicati de BNR, situandu-se la niveluri de 10% pentru sumele atrase si 70% pe an pentru sumele plasate, in a doua zi dupa intrarea in vigoare a plafonului pentru rata ROBOR de 17,81%, iar volumul tranzactiilor a continuat sa scada.
Banca centrala a publicat indicatorii ROBID/ROBOR la nivelul de 14,05%-17,8% pe an pentru toate scadentele de plasamente cuprinse intre o zi si o luna. Nivelul ratelor medii de dobanda (ROBID/ROBOR) este calculat pe baza cotatiilor afisate de zece banci importante din sistem intr-un interval de 15 minute inainte si dupa ora 11.00. Potrivit reglementarilor care au intrat in vigoare saptamana aceasta, daca nivelul ROBOR calculat depaseste plafonul de 17,81% pe an, BNR poate stabili din oficiu ratele ROBID/ROBOR la nivelurile de 6,25%-14,25% pe an, adica dobanzile la facilitatile de depozit, respectiv de credit oferite bancilor de autoritatea monetara.
In ultimele doua zile, tranzactiile din piata s-au derulat insa la rate mult mai ridicate, dupa cum afirma dealerii. Ei spun ca bancile au continuat sa plateasca dobanzi chiar si de 50% pe an pentru a atrage depozite pe o zi. Prin plafonarea ROBOR, BNR a urmarit sa previna transferul direct al cresterii dobanzilor de pe piata pe seama clientilor care au credite in lei indexate la aceasta referinta. Ieri lichiditatea pietei a coborat puternic, iar dealerii au cotat cu diferente foarte mari intre ratele pentru atragerea de depozite pe o zi - la 10% pe an si cele cerute pentru acordarea de imprumuturi - de pana la 70% pe an, ceea ce indica o aversiune fata de derularea de tranzactii.
"Cand vedem indicatorul ROBOR la 17,8% pe an este clar ca tranzactiile se deruleaza la dobanzi mai ridicate. Doar cand indicatorul va cobori sub aceste niveluri va fi un barometru al pietei", remarca Lu