În Franţa, personalul navigant din aviaţie s-a trezit că are de stat cu cinci ani mai mult până la pensie
Franţa şi Germania sunt deja în fierbere. Mai multe sindicate au anunţat deja că vor întrerupe lucrul, din cauza efectelor directe antrenate de criza financiară mondială.
Personalul navigant al companiei aeronautice Air France-KLM va declanşa greva naţională timp de patru zile – între 4 şi 8 noiembrie. Angajaţii companiei sunt extrem de nemulţumiţi că vârsta de pensionare li se va mări considerabil – de la 60 de ani, cât este în prezent pentru piloţi şi 55 pentru stewardese şi însoţitori de bord până la 65 şi respectiv 60 de ani. Cei cinci ani de cotizare în plus după pierderile suferite şi de economiile naţionale, dar şi de fondurile de pensii private, care ar trebui finanţate, în cele din urmă, tot de stat.
„Fără niciun fel de consultare sau negociere, deputaţii majorităţii guvernamentale (partidul de dreapta al preşedintelui Sarkozy, UMP) au decis că vor împinge vârsta de pensionare, prin amendamentele adoptate la legea finanţării securităţii sociale”, acuză sindicatele, potrivit unui comunicat citat de postul de televiziune TF1.
Greve în trei ramuri importante ale economiei germane
Germania, „motorul economic al Europei” nu este nici ea scutită de ample mişcări sindicale. Începând de la 1 noiembrie, vor avea loc greve inclusiv la constructorul de automobile Daimler şi la producătorul de echipamente Continental, dar şi în industria metalurgică, potrivit Agerpres. Nemulţumirile în acest sector provin din faptul că negocierile salariale sunt în impas.Acordul în vigoare în prezent pentru 3,6 milioane de salariaţi din ramură expiră vineri ( 31 octombrie) şi nu s-a ajuns la nici o înţelegere: sindicatele cer o creştere de 8 % a salariilor, însă angajatorii sunt dispuşi să ofere doar 2,9 %.
Lucrul va fi întrerupt