Creantele Bancii Transilvania (TLV) asupra altor institutii de credit s-au redus de patru ori in primele noua luni ale anului, de la un nivel de 1,234 mld. lei (342 mil. euro) la sfarsitul anului trecut, la 305,9 mil. lei (82 mil. euro) la finele lunii septembrie, potrivit raportului trimestrial al bancii.
O expunere mai mica fata de alte institutii financiare reprezinta un avantaj in contextul actual, marcat de o criza de lichiditati la nivel international si de falimentele unor banci importante.
Pe de alta parte, lichiditatile, reprezentate in cea mai mare parte de depozite la banca centrala, au crescut insa cu 15% de la inceputul anului, la 3,41 mld. lei (915 mil. euro), iar portofoliul de titluri de stat, pe baza caruia banca sa poate cere refinantare de la BNR, s-a majorat cu 34%, la 539 mil. lei (145 mil. euro).
Datoriile Bancii Transilvania la alte institutii de credit au ramas aproximativ la acelasi nivel la care erau la sfarsitul anului trecut, de 1,478 mld. lei (aproape 400 mil. euro). Astfel banca a ajuns pe pozitia de debitor fata de bancile comerciale partenere. In plus, banca a incheiat saptamana trecuta contractul de finantare pentru o facilitate de credit in valoare de 102,5 mil. euro, acordata de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Valoarea creditelor acordate clientelei a crescut in primele noua luni cu 33,4%, la 11,42 mld. lei (3,06 mld. euro), acestea fiind acoperite in totalitate prin sursele atrase de la clientela, reprezentate de depozite si alte plasamente, in valoare de 12,627 mld. lei (3,39 mld. euro). Valoarea depozitelor atrase a crescut in primele noua luni cu 32,6%, la 9,8 mld. lei (2,62 mld. euro).
Banca Transilvania este una dintre putinele din sistem la care raportul dintre creditele acordate si sursele atrase de la clienti este subunitar, valoarea acestui raport fiind la sfarsitul lunii septemb