Traim vremuri de haos economic. Banci, case, slujbe si afaceri sunt confruntate cu riscuri enorme. Si totusi, in mod curios, singurul lucru care pare a ramane stabil este dolarul - simbolul puterii si dominatiei americane, perceput adesea, in timpuri de criza, drept un refugiu sigur.
Si totusi, o serie de experti sustin ca actuala criza financiara va marca, pe termen lung, un punct de cotitura in ceea ce priveste suprematia bancnotei verzi in finantele mondiale, scrie profesorul Ngaire Woods, analist la BBC Radio 4.
(Articolul aici)
"Cred ca actuala criza financiara va grabi momentul in care dolarul american isi va pierde suprematia de valuta mondiala", crede Avinash Persaud, presedintele Intelligence Capital Limited.
"Pentru prima oara in istorie, vedem ca, in pietele financiare, greselile guvernului american costa bani".
Privilegiul exorbitant
"Pentru guvernul american nu exista conceptul de a te intinde mai mult decat ti-e plapuma. In conditiile in care intreaga lume cere dolari, tot ceea ce Statele Unite trebuie sa faca este sa tipareasca bancnote verzi", spune profesorul Ngaire Woods.
"Pentru guvernul american nu exista conceptul de a te intinde mai mult decat ti-e plapuma. In conditiile in care intreaga lume cere dolari, tot ceea ce Statele Unite trebuie sa faca este sa tipareasca bancnote verzi" Prof. Ngaire Woods
Pierderea statutului de valuta mondiala de referinta ar insemna insa, pentru Statele Unite, sfarsitul unui urias bonus de care americanii s-au bucurat pana in prezent - abilitatea de a scrie cecuri pe care nimeni, niciodata nu le va incasa.
Acest privilegiu permite actiuni pe care niciun alt guvern nu si le poate imagina - o putere pe care rivalii Americii o denunta drept un "privilegiu exorbitant".
La inceputul anilor '70, secretarul Trezoreriei a transmi