Masura de reducere a rezervelor minime impuse bancilor, prin care BNR injecteaza in sistem circa 2 miliarde de lei, vizeaza asigurarea unei finantari sustenabile pentru economie.
"Decizia vizeaza imbunatatirea gestiunii lichiditatii de pe piata monetara interbancara, inclusiv in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala, in scopul asigurarii unei finantari sustenabile a economiei", mentioneaza Consiliul de Administratie al BNR in comunicatul emis dupa sedinta pe probleme de politica monetara.
Masura BNR vine in contextul in care dobanzile au urcat foarte mult pe piata interbancara, in timp ce volumele tranzactionate au scazut sensibil, inclusiv din cauza lipsei de incredere intre jucatori. Pe fondul restrictionarii accesului la fonduri si al cresterii costurilor de finantare atat in lei, cat si in valuta, bancile au devenit foarte selective in acordarea de finantari, atat pentru populatie, cat si pentru companii.
"BNR va continua gestionarea lichiditatii in vederea asigurarii unei functionari adecvate a pietei interbancare", se subliniaza in comunicatul Consiliului de Administratie al bancii centrale.
"Desi inregistram deja un proces de normalizare in piata monetara, sumele eliberate - circa 2 miliarde de lei - vor contribui fara indoiala la temperarea dobanzilor, fluidizarea si functionarea normala a pietei", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
In opinia lui, reducerea rezervelor minime la lei va continua, pe masura ce pozitia BNR de creditor net fata de sistemul bancar se va contura tot mai clar. In ultimii ani banca centrala a fost nevoita sa absoarba excesul de lichiditati din piata, fiind astfel in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar. De la inceputul acestui an excesul de lichiditati a scazut puternic, pe fondul expansiunii creditarii in moneda locala. Tot