Profitul net al grupului BCR a insumat la noua luni echivalentul a 1,24 miliarde de lei (341,5 mil. euro), cresterea in lei fiind de aproape 72%, in timp ce cresterea in euro de 55% este distorsionata de deprecierea leului. Raportul cost/venituri a scazut sub nivelul de 46,9% propus pentru sfarsitul anului, in timp ce rentabilitatea capitalului propriu a crescut la 32,3% pentru trimestrul III, de la 22,0% in trimestrul III 2007. Volumul creditelor acordate a urcat cu 17,3% in lei ajungand la 43,2 mld. lei (11,56 mld.euro). Activele totale s-au majorat cu 4%, pana la 62 mld. lei (16,57 mld. euro).
"Am obtinut rezultate bune, in acord cu obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2008. Continuam sa fructificam toate oportunitatile care apar pe piata, reusind in acelasi timp sa controlam costurile si sa gestionam riscurile in mod corespunzator", a comentat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR. El sustine ca banca este intr-o forma buna, fiind capabila sa contracareze orice efecte adverse ale turbulentelor inregistrate pe pietele financiare internationale si sa isi sprijine clientii.
Totusi, castigul realizat pe trimestrul al treilea a stagnat fata de aceeasi perioada a anului trecut la nivelul a circa 261 milioane de lei (aproape 72 mil. euro), exceptand castigul exceptional de circa 62 mil. euro obtinut din vanzarea participatiei la Asiban. Exprimat in euro, profitul este chiar in usoara scadere din cauza diferentei de curs de schimb. "Profitul a ramas la un nivel comparabil datorita nivelului exceptional de mare al unor venituri inregistrate in trimestrul III din 2007, provenind dintr-un nivel semnificativ al recuperarilor de creante extrabilantiere, precum si din vanzarea unui volum important de creante indoielnice catre o societate de recuperare a creantelor", a explicat pentru ZF Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. Castigul rapo