Evz.ro a publicat în această săptămână o serie de materiale care au încercat să evidenţieze importanţa ajutorului psihologic pentru persoanele bolnave de cancer şi a introducerii unor programe coerente care să ofere sprijinul necesar bolnavilor. Sursa: EPA PHOTO
Astăzi vă vom oferi câteva sfaturi care fac diferenţa în modul în care un pacient gestionează o astfel de boală cruntă. În opinia psihologului clinician, Bogdana Bursuc, un prim pas îl reprezintă managementul incertitudinii, nivel la care medicul are o importanţă deosebită.
„Noi dacă avem incertitudini, avem un disconfort foarte mare, ne apucă frica. Este foarte incomod să nu ştii cum stau lucrurile, mai ales când este vorba de viaţa ta. Şi atunci, practic, managementul incertitudinii depinde de responsabilitatea medicului de a transmite informaţia, iar el trebuie să ştie cum să o transmită astfel încât mesajul de incertitudine să fie redus la minimum”, explică Bogdana Bursuc.
În al doilea rând este important să se răspundă la emoţiile lui. Un al treilea pas important este ca opinia medicală să fie pusă în concordanţă cu opinia laică a pacientului, discursul medical trebuie să fie congruent cu cel al pacientului. Totodată, pacientul trebuie să fie implicat în luarea deciziilor, oferindu-i-se fiecare soluţie cu implicaţiile fiecăreia. Un alt aspect important este cel al auto-managementului bolii.
„Pacientul trebuie să ştie ce poate face astfel încât confortul lui emoţional şi fizic să fie cât mai bun în perioada bolii. De exemplu, să zicem că se ruşinează că i-a căzut părul în perioada chimioterapiei. Şi atunci el nu mai iese în oraş, nu se mai duce la serviciu. Şi lipsindu-se de asemenea activităţi, unele dintre ele plăcute, dispoziţia lui emoţională se înrăutăţeşte, devine depresiv. Şi atunci, el trebuie învăţat cum să răspundă la aceste situaţii problematic