Câteva bănci de pe piaţa românească riscă o amendă de 10% din cifra de afaceri, dacă investigaţia Consiliului Concurenţei va releva un comportament anticoncurenţial. Ieri, instituţia s-a autosesizat din oficiu, în urma suspiciunii privind posibilul schimb de informaţii pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, precum şi anumite conduite comerciale. “În cadrul acestei investigaţii, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de vizite inopinate la sediile principalilor jucători din piaţă”, a declarat într-un comunicat Gheorghe Oprescu, preşedintele instituţiei. Trei sau patru bănci se află în această situaţie, ne-a declarat consilierul de concurenţă Josef Nandor Nemeny, fără a le nominaliza.
Ancheta vine după ce, săptămâna trecută, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, a făcut referire la atacul unor speculatori asupra leului, acţiuni făcute în mod concertat. La Banca Centrală a ajuns chiar şi un e-mail, trimis de trezorierul uneia dintre cele trei bănci implicate în atacurile speculative, prin care îşi îndemna colegii şi şefii de bănci cum să stabilească cotaţiile.
De altfel, unele bănci au început să aibă probleme de câteva zile. Recent, BancPost a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului cu 600 de milioane de lei vechi, cea mai mare amendă acordată unei bănci, pentru introducerea unui comision de administrare credit de 0,59% din sold, pentru toate contractele aflate în derulare. În plus, banca a fost obligată să nu mai majoreze dobânzile.
În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei a mai declanşat investigaţii şi în alte sectoare, precum piaţa distribuţiei de produse farmaceutice, piaţa cerealelor de panificaţie şi piaţa serviciilor de şcolarizare auto. De asemenea, inspectorii de concurenţă au luat la control şi firmele prestatoare de servicii de ta