Firmele se confrunta cu un anumit blocaj financiar, intrucat bancile au stagnat creditarea, dar situatia se va relaxa in urmatoarele doua-trei saptamani, apreciaza presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu.
"Cel mai bine ar fi ca bancile sa dea drumul la creditare. A fost o conjunctura acum, dar in maximum doua-trei saptamani cred ca se va relua finantarea. Sistemul bancar nu are probleme, dar si-au luat toti masuri preventive. Din cate inteleg, exista o stagnare in a acorda credite", a spus Chitoiu.
El a aratat ca firmele trebuie sa-si continue activitatea, dar in momentul de fata creditul fiscal ar fi foarte scump, iar sistemul informatic al ANAF impune executarea imediata a celui care nu-si achita obligatiile.
"Daca nu vor avea lichiditati, va fi o mare problema. Cu sistemul informatic actual il blochezi, il executi pe loc (firma debitoare - n.r.), dar interesul nostru este sa il lasi in viata si sa iti plateasca. Nu omori agentii economici. Asta a fost toata filosofia guvernarii liberale, sa nu intervii foarte mult in economie", a adaugat presedintele ANAF. Scumpirea si limitarea accesului companiilor la creditele bancare vine pe fondul crizei financiare internationale.
Unii bancheri sustin ca este nevoie de actiuni guvernamentale pentru a incuraja creditarea, in conditiile in care bancile au acces tot mai dificil la fonduri. Cele mai expuse riscurilor sunt tarile in care creditele acordate de banci depasesc depozitele, in Romania decalajul dintre creditele acordate de bancile locale si depozitele atrase fiind de peste 10 miliarde de euro.
La finele lunii septembrie, creditele in lei acordate companiilor au ajuns la 44,3 mld. lei, cu 40% peste nivelul din perioada similara a anului trecut, valoarea fiind sub nivelul creditelor acordate in valuta, care au totalizat 53,8 mld. lei, in urcare cu 45,7%