"Romania este prizoniera vechilor nomenclaturisti care s-au mentinut la putere si a lucratorilor din Securitate, deveniti oameni politici si afaceristi"
PSD a propus,
PNL a dispus...
- Indubitabil, cea mai importanta batalie politica a lunii octombrie s-a dat in jurul maririi salariilor profesorilor, hotarare care deschide drumul majorarii retributiilor tuturor bugetarilor. Analizand actiunile si reactiile legislativului, guvernului, presedintelui tarii si ale partidelor, cine credeti ca greseste?
- Chestiunea maririi salariilor profesorilor parea transata intr-o prima faza, dupa ce PNL si PSD au ajuns la un acord privind majorarea in trepte, din care prima s-a si petrecut la 1 octombrie. Scandalul a izbucnit oarecum pe neasteptate si, evident, din motive electorale. Toti actorii politici implicati in aceasta poveste au partea lor de vina. Nimeni nu spune ca o marire de salariu nu s-ar justifica, prin prisma noilor preturi si a situatiei actuale a bugetarilor. E limpede insa ca avem de-a face cu o gestionare defectuoasa a economiei, care e deja cronicizata si care e greu de schimbat pe ultima suta de metri. Guvernul Tariceanu a continuat traditia acestei gestionari, luand masuri tardive si care nu conving pe nimeni. A anuntat plafonarea unor salarii, inghetarea unor investitii..., masuri care, facute acum, nu mai dovedesc decat o incercare disperata de a pastra aparentele. Ele ar fi fost credibile si eficiente, daca ar fi fost facute in primul an de guvernare. Or, timp de patru ani, guvernul nu a fost preocupat de gaurile pe care le da bugetului prin salarii uriase, nejustificate de performante economice, la agentiile guvernamentale, prin cheltuieli enorme fara cap si asa mai departe. Daca premierul Tariceanu ar fi dovedit responsabilitate pana acum, azi l-am fi crezut cand ne vorbeste despre consecintele pe care le va avea maj