Aceasta suferinta imbraca numeroase forme si uneori trec ani pana sa se gaseasca tratamentul potrivit. Va prezentam in paginile ce urmeaza cunostintele medicale la zi despre simptomele, terapia si prevenirea celor mai frecvente tipuri de durere de cap
1. Dureri de cap in stil "menghina" (provocate de tensiuni)
Durerea: Senzatie de apasare, de presiune.
Localizare: Pe o latura a capului sau pe ambele.
Particularitati: Intensitatea durerii ramane constanta, nefiind influentata de activitatea fizica.
Simptome
Durerea de cap provocata de stari de tensiune se manifesta in mai multe variante. Ea poate dura numai cateva minute, dupa cum se poate prelungi de-a lungul unor zile intregi, fara vreo predilectie pentru un moment anumit al zilei. Pacientii isi descriu durerea ca fiind usoara pana la moderata. Adesea ea incepe de la ceafa si urca in regiunea occipitala, pentru a cuprinde apoi si alte zone ale craniului. Suferinzii au senzatia ca un cerc de otel le strange capul sau ca o greutate mare le-a fost asezata pe crestet. Unii se simt confuzi, au impresia ca nu mai pot gandi limpede.
Sunt posibile urmatoarele manifestari secundare:
* Contracturi ale muschilor capului, cefei sau umerilor, care eventual limiteaza miscarile capului si gatului.
* Dureri ori sensibilitate la atingere in zona fetei.
* Sensibilitate la lumina sau zgomot - insa nu la amandoua.
* Durerea tulbura somnul.
* Teama de aparitia durerii determina pacientul sa devina mai putin sociabil si sa se izoleze.
Daca durerea apare in mai putin de 12 zile pe an, medicii o numesc "durere episodica sporadica". La 14 zile pe luna, denumirea se schimba in "durere episodica". Iar cand suferinta e prezenta 15 zile pe luna sau mai mult, ori peste 180 de zile din cursul unui an, diagnosticul devine "durere cronica".
CAUZE @N