Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, in colaborare cu Centrul de Mediere Craiova a organizat la Braila, in perioada 20 octombrie-2 noiembrie, un curs de formare a mediatorilor profesionisti, la care au participat 28 de persoane. Traineri au fost Constantin- Adi Gavrila, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, Elena Adina Nica, director al Departamentului Publicatii si Proiecte de Promovare din cadrul Centrului de Mediere Craiova, Mugur Mitroi, director al Departamentului Consultanta si Vinzari din cadrul Centrului de Mediere Craiova, Ilie Diaconu, formator de mediatori la Centrul de Mediere Craiova.
Putin cunoscuta in Romania, dar cu traditie in America si tarile europene, profesia de mediator este implementata in sistemul juridic romanesc de Legea nr. 192/2006, care precizeaza atributiile si rolul specialistului in dezamorsarea conflictului. Dupa promovarea examenului de intrare in profesie, mediatorii autorizati vor fi inscrisi in tabloul mediatorilor, intocmit de catre Consiliul de mediere si publicat in Monitorul oficial al Romaniei.
Medierea reprezinta o alternativa la o hotarire data de o instanta, prin care o persoana neutra, mediatorul, impartiala si intr-un cadru de confidentialitate, ajuta partile sa ajunga la un rezultat, la o solutie, atunci cind ele se afla in disputa. Spre deosebire de un proces in fata instantei, cind verdictul dat de judecator nemultumeste de cele mai multe ori o parte, daca nu chiar ambele parti, in cadrul medierii, solutia este aleasa de parti. Se doreste astfel inlocuirea caii litigioase cu medierea, cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor. In acelasi context, se doreste degrevarea instantelor de multitudinea de cauze, ceea ce va imbunatati semnificativ actul de justitie.
"Medierea este o arta. Ea reprezinta o sansa ca oamenii sa se inteleaga mai bi