Andive la cuptor
Ingrediente (pentru 2 portii): 4 andive, 4 felii de sunca de Praga sau de jambon (circa 300 g), 4 felii de cascaval (circa 100 g), 4 cartofi mari, unt sau ulei pentru uns tava, 200 g smantana (sau frisca nebatuta), 4 fire de rozmarin, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: * Se scoate cotorul tare al andivelor cu ajutorul unui cutit ascutit si se infasoara fiecare andiva mai intai cu sunca si apoi cu cascaval (doar in partea de jos). * Se aseaza andivele intr-o forma unsa, impreuna cu cartofii curatati si taiati cubulete. Se adauga rozmarinul, smantana, sare si piper si se dau la cuptorul incins la 180gr.. * Se coc aproximativ o ora si se servesc imediat.
Supa de praz
Ingrediente (pentru 3 portii): 500 g praz, 30 g unt, 1 lingura faina, 1/2 l lapte, eventual 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper proaspat macinat, nucsoara, 100 g frisca batuta, 6 felii de paine prajita, 50 g parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare: * Se curata prazul si se spala. O tulpina se pune deoparte iar restul se taie rondele (inclusiv partea verde). Se caleste in untul incins, la foc potrivit, pana ce devine sticlos, dupa care se adauga faina (presarata) si laptele. * Se lasa prazul sa fiarba circa 5 minute, se marunteste - cu mixerul - in cratita, adaugandu-se zeama de legume, daca e nevoie, si se incorporeaza sare, piper, un varf de cutit de zahar si nucsoara rasa. * Se toarna supa in trei boluri mari termorezistente. In fiecare bol se pune o lingura de frisca, 2 felii de paine prajita si putin cascaval ras, se da supa la cuptor, sub gril, si se lasa pana ce se topeste cascavalul. * Se serveste garnisita cu fasii de praz crud (din tulpina pusa deoparte).
Peste prajit cu rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g rosii marunte, sare, piper macinat, 1/2 legatu